Nettressurs for ny utgave av Rettslære (2021) finner du på https://rettslaere.fagbokforlaget.no!

Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Øvinger side 127–128

3.3.1

Det foreligger en oppdragsfullmakt siden bare portieren er kjent med fullmakten, jf. § 18. Stillingsfullmakt er ikke aktuelt siden det ikke er noe arbeidsforhold mellom Per og portieren.

3.3.2

  1. Spørsmålet blir om fullmakten er en oppdragsfullmakt etter § 18 eller en skriftlig fullmakt etter § 16. Skal dette være en skriftlig frasagnsfullmakt etter avtaleloven § 16, må fullmaktsgiveren i henhold til Giertsen «Avtalerett» side 247, ha utstyrt fullmektigen med et dokument som gir uttrykk for fullmakten, og som er beregnet på å bli forevist for mulige medkontrahenter. Hvis fullmakten kommer til uttrykk i et dokument som ikke er ment som bevis utad for fullmakten, er den bare en oppdragsfullmakt. Et personlig brev til Kristine er neppe et dokument som er ment å bli forevist som bevis for en frasagnsfullmakt. Dette er derfor en oppdragsfullmakt.
  2. Dersom Anita ønsker å tilbakekalle oppdragsfullmakten, må hun gi fullmektigen beskjed om at fullmakten ikke skal gjelde lenger, jf. § 18. Meldingen binder fullmektigen når den er kommet fram.

3.3.3

  1. Stillingsfullmakt etter avtaleloven § 10 andre ledd. Stillingsfullmakten avvikles ved å fjerne fullmektigen fra stillingen, jf. avtaleloven § 15.
  2. Frasagnsfullmakt etter avtaleloven § 13 – en særskilt erklæring. En slik fullmakt avvikles ved å gi en slik erklæring til eventuelle medkontrahenter, jf. avtaleloven § 13.
  3. Frasagnsfullmakt etter avtaleloven § 13 – en særskilt erklæring. En slik fullmakt avvikles ved å gi en slik erklæring til eventuelle medkontrahenter, jf. avtaleloven § 13.
  4. Frasagnsfullmakt etter avtaleloven § 14 – annonsering. En slik fullmakt avvikles ved å sette inn nye annonser som kunngjør at fullmakten ikke lenger gjelder, jf. avtaleloven § 14.
  5. Frasagnsfullmakt etter avtaleloven § 16 – fullmaktsdokument. En slik fullmakt avvikles ved at dokumentet blir gitt tilbake eller tilintetgjort, jf. avtaleloven § 16.
  6. Oppdragsfullmakt etter avtaleloven § 18 – medkontrahent kjenner ikke til fullmakten. En slik fullmakt avvikles ved å gi fullmektigen melding om at fullmakten ikke lenger gjelder, jf. avtaleloven § 18.
  7. Frasagnsfullmakt etter avtaleloven § 16 – fullmaktsdokument. En slik fullmakt avvikles ved at fullmaktsdokumentet blir gitt tilbake eller tilintetgjort, jf. avtaleloven § 16.
  8. Frasagnsfullmakt etter avtaleloven § 16 – fullmaktsdokument. En slik fullmakt avvikles ved at fullmaktsdokumentet blir gitt tilbake eller tilintetgjort, jf. avtaleloven § 16.

3.3.4

Læreren har løsningsforslag

3.3.5

Læreren har løsningsforslag

3.3.6

Læreren har løsningsforslag